Total Pageviews

Tuesday, June 8, 2021

Perlunya Ikhlas Dalam Beramal

 

Perasan time PKP ni banyak sangat badan atau organisasi yang organise virtual event seperti cyling, running dan lain lain, dengan pemberian (jualan sebenarnya) pelbagai merchandise yang menarik...Kita yang tengok pun terliur...

Paling terbaru bila naik isu di Gaza yang mana event mereka dianjurkan bersama dengan so called 'kutipan amal' Palestine...Tujuan tu baik tapi ada sedikit musykil di situ...Sebab takut ianya base on business jer...In fact jika ingin menderma boleh saja dibuat dengan menjalankan kutipan dengan syarat ianya perlulah telus dan terus kepada penerima yang sepatutnya...Kerana banyak sangat terdengar perihal derma orang ramai yang diseleweng, bukan setakat derma Palestine saja ini termasuk dengan Tabung Jantung Ku yang dilancarkan lama dulu, konon bertujuan untuk membantu pesakit jantung dan yang tak berkemampuan namun telah diuruskan oleh mereka yang bermasaalah dan tidak amanah, sudahnya langsung senyap tak tahu ke mana hala tujuan juga arah...

Ok kita faham ler semua pun tengah struggle nih..Harapan kita dalam perkara yang disebutkan awal tadi matlamat tu jangan pulak sampai menggunakan isu kemanusian untuk keuntungan perniagaan...

                                Wallahu A'lam...

Thursday, May 27, 2021

Resort Intan Suraya

 

...Lama jugak kami tak bercuti atau berkunjung ke mana2 sementelah PKP Covid 19 nih lepak umah saja ler...Tapi bila PKP dilonggar kan sikit mula ler kepala nih ligat berfikir ke mana pula ler destinasi kami...

...So selepas bincang dengan anggota family aku decided nak bawa dorang ke Resort di tepi Sungai Perak...Resort Intan Suraya, di daerah Lenggong, Ulu Perak...

...Sejarah nama Resort Intan Suraya ini sebenarnya mengambil sempena nama Puteri Sultan Perak ke 30 yang asalnya bernama Raja Zainab, ok itu saja, nak citer lebih pun bukan isu nya di sini hehe...Ok jaraknya resort ini dari Ipoh adalah plus minus lebih kurang 40 kilometer jer, tapi first time pergi memang terasa jauh ler jugak...

...Kami bertolak awal pagi dan sebelum meneruskan perjalanan kami sekeluarga mengambil sarapan di Food Court, Dataran Dato' Sagor yang berhadapan dengan Masjid Sultan Idris Shah II (Masjid Negeri) tak jauh dari Stesen Keretapi Ipoh...Selepas sarapan kami tapaw dulu nasi mamak untuk bekalan tengahari nanti...

...Untuk ke sana kami mengambil jalan lama, berbanding highway yang lebih jauh iaitu melalui Pekan Chemor seterusnya ke Sg Siput sebelum masuk ke simpang menuju terus ke Pekan Karai, sampai saja di Karai kami terus menuju ke Jambatan Victoria yang juga merupakan landmark tempat ini...Lokasi di mana sering menjadi tempat untuk melawat dan mengambil gambar bagi pasangan pengantin dan mereka yang suka bergambar...   





 






...Sebenarnya pekan Karai ini juga merupakan tumpuan bagi penggemar kuih Kundas disebuah kedai kopi di hujung pekan ini...Kami ambil masa tak lama dalam setengah jam saja untuk bersiar dan mengambil gambar di atas dan sekitar jambatan, sebelum terus ke destinasi sebenar...Melalui jalan kampung yang terpencil di mana kiri kanan kebanyakan nya hanya lah pokok getah, ladang sawit dan hutan simpan...Lebih setengah jam kami pun sampai...

...Tenang, sunyi dan damai rasanya bila berada jauh dari hiruk pikuk kenderaan apalagi rumah saya sendiri sememangnya terletak di tepi jalan besar...Tak ambil masa yang lama untuk kami meninjau sekitar sebelum terus check in dan masuk ke chalet...Satu lagi yang bestnya hanya keluarga kami saja yang bercuti pada kali ni kerana mengikut jadualnya satu group dalam empat puluh orang dari Melaka sepatutnya turut ke sini tapi terpaksa membatalkan program dek kerana Perintah Kawalan Pergerakan yang menyekat dari merentas negeri...So consider kami conquer ler tempat ini!! Ahaha... 










...So apa pun solat, rehat sambil layan nasik mamak tapaw yang dibawa dari Ipoh tadi sambil duduk di tepi Sungai Perak...Di sebelah petangnya pula kami penuhi aktiviti dengan mandi manda serata boating menyusur sungai hingga ke Empangan Hydroelektric Powerplant Chenderoh yang berhampiran...Terdapat beberapa lagi empangan di daerah Hulu Perak ini antaranya Empangan Temenggor, Empangan Bersia dan Empangan Kenering...Kami sempat mengambil gambar dari jauh saja kerana agak bahaya untuk berada hampir dengan empangan tesebut...

....Pada malamnya pula selepas solat aktiviti BBQ di tepi Sungai Perak...Memang best bila hanya kami saja yang berada di situ, terasa amat privacy...Sejuk, sunyi hanya dendangan lagu dari mobile speaker  yang menghangat dan memecah kesunyian malam itu...Setelah masing masing kepenatan dan tersandar kekenyangan, humm apa lagi tiba masa untuk melelapkan mata....zzZZZZ!!!  














...Esoknya pagi pagi anak dan isteri saya dah pun bangun untuk memasak sarapan, untungnya kami datang cukup dengan segala kelengkapan memasak termasuk dapur elektrik, walaupun pihak chalet boleh menyediakannya tapi kami lebih selesa DIY saja...😎   

...Setelah hampir tengahari kami pun masing masing mula berkemas untuk check out dan balik ke sarang di Ipoh, lunch kami hari itu di Restoran Tan Abdullah (Chinese Muslim) yang terletak di Pekan Tanjung Rambutan...Memang best trip kali ini  walau pun masing masing keletihan tapi kami  puas kerana ia sarat dengan kenangan dan pengalaman...










               

            



 


                                           


Tuesday, May 18, 2021

Sila Jaga SOP!

 


...InSyaAllah, covid takleh spread jika kita ikut SOP dengan betul..Dan tak perlu tutup kedai, mall atau masjid pun...Tapi tu ler orang kita dengan disiplin memang fail...Munkin kesannya tak nampak serta merta buat kita rasa takpe, kalu kena pun bukan kita, macam dosa la umpamanya tak nmpak besor gedabak depan mata so kita tak takut/terasa apa2πŸ˜…...In fact tempuh mutasi virus tu 10 - 14 hari amat berbeza dengan virus taun atau ebola yang nampak kesan dlm tempoh 24 jam, so apa yang kita 'langgar' arini kesannya lambat & hanya nampak selepas beberapa hari bukan serta merta, esok atau lusa...dalam pada itu ianya dah pun merebak merata..Terbaru varian Afrika dan India yang dikatakan lebih xtreme juga dah menjengah negara kitaπŸ˜₯

...Ada yang pertikai tak boleh rentas sana sini pun kes terus meningkat...Kes increased bukan disebabkan larangan rentas keluar beb, tapi disebabkan yg tak boleh kluar ni pun tak jaga SOP...Just emagine kalu dilepaskan kuar rentas bagai, for sure lagi mencanak naiknya, virus tetap spreading sedang kita tak nampak untuk mengelaknya...

...Malam sebelum Raya baru ni kawan saya semasa kecil wassap yang dia positive & sedang dikurantin bersama anak di MAEPS Serdang, 2 lagi anak dan cucunya kurantin di Hospital Sg Buluh, ipar saya jugak positive dan last 2 weeks baru jer discharged dari MAEPS...So please la bagi mereka yang kata covid ni hanya kena pada orang lain hati2 ler, mende kita tak nampak kot, anak2 kecil tak perlu ler dibawa bersama ke Mall atau mana2 tempat sesak, lebih malang mak bapak pakai mask anak2 dibiarkan saja begitu, scan temperature pun jangan ler sambil lewa kerana untuk accurate reading ia mesti discan di dahi bukan hanya wave di lengan atau tapak tangan seperti yang selalu saya lihat, nak ditegur mereka berdepan depan pun serba salah nanti jadi isu pulak🀨...

...Last but not least, moga kita semua terhindar dari segala mara bahaya tak kira walau di mana pun berada...Aamiin...πŸ™

       ...Together we fight devided we fall...


P/s: Kami 3 beranak pun dah buat PCR test, Alhamdullilah result negative...

Monday, May 10, 2021

Nostalgia Raya Dulu Dulu

 


Dalam berek dulu 10 ari lagi nak Raya saya dengan sorang kawan si Samad anak SM amik 'kontrak' jadi tukang cucuh lampu panjut yang ada 100 biji keliling kawasan tu, tiang panjut kami guna kayu yang diambil dari hutan bakau Pantai Morib, kerat ikut saiz panjang yang sama semuanya..Part yang paling leceh bila cucuh di sini, sana plak padam tension betul nengoknya..Upah Rm 20 jer, tapi time tu dengan duit yang sebegitu seluar jenama Lee Chitopa atau Madrid kain corduroy dah boleh dapat sehelai...Tapi tu ler upahnya hanya dapat seminggu lepas Raya, itu pun jenuh claim macam peminta sedekah..Huhuu...πŸ™„


P/s: Org lama memang suka bernostalgia, bagi org baru masa kamu akan tiba nanti...πŸ˜…

Thursday, April 29, 2021

...Ashraf & Bukit Batu Puteh...

 



...Saya pun tak ingat bila tapi rasanya dah lama sangat hilangnya Ashraf kat hutan Bukit Batu Puteh, Gopeng tu...jika ada yang masih ingat Bruno Manser rakyat Switzerland dulu pun pernah dilapurkan hilang dalam hutan Sarawak...walhal sebenarnya beliau sengaja tinggal bermastautin bersama kaum Penan dan seterusnya dikatakan menjadi pejuang hak asasi mereka...Apa bezanya mereka di sini ialah seorang sengaja menghilang dan seorang lagi tak diketahui ke mana hilangnya...

...Mengenai kes orang hilang yang biasa kita dengar berlaku di mana2 (bukan kes lari dari rumah atau kena colek) antara teori yang boleh diterima sebagai penyebab ialah jika seseorang itu mengalami keletihan yang melampau, severe dehydration, lapar, electrolyte imbalance yang mana ini semua mampu menjadikan mereka berada dalam situasi kekeliruan, malah lebih teruk seterusnya menjurus kepada panic attack...ini boleh saja berlaku di mana2 tanpa mengira mangsa yang terdiri dari orang muda atau tua dan lebih malang jika berlaku di tempat sunyi atau tiada orang, dalam hutan contohnya...Nasib baik jika mangsa mendapat pertolongan yang segera, namun sebarang kemunkinan boleh saja berlaku jika sebaliknya...

...Dah lama kes si Ashraf ni dan ia makin dilupakan walhal sebelum ini pelbagai pihak berkuasa, individu, mau pun badan NGO turut berusaha mencarinya...Apa pun segalanya munkin...Moga usaha pencarian akan diteruskan semula dan berhasil dengan Ashraf ditemui dalam keadaan selamat seperti mana yang diinginkan oleh ahli keluarga beliau dan kita  semua..
...Aamiin...InSyaAllah...

Sunday, April 18, 2021

Cliche Tentang Posa

 


...Tiap kali menyambut posa akan ada citer cliche pasal orang dewasa yang waras dan sihat tapi tak posa, hingga penerbit drama pun jadikan modal untuk product mereka...Tapi kesannya ramai yang tak perasan bilamana ia dijadikan bahan momokan, lawak dan lebih teruk lagi bila non Muslim pun memandang serong pada agama Islam dan penganutnya...

...Aisey, move on laa, tak kan tiap tahun dok ulang mende yang sama jugak...Padan jugak ler dengan yang tak posa tu pun tak reti reti nak taubat...

P/s: Kita kekal faham pada situasi mereka yang uzur...

Thursday, March 25, 2021

Solo Ride CNY 2021- Sukan & Setiakawan




...Dalam sukan yang melibatkan ahli berkumpulan perkara utama selain minat ialah disiplin dan setiakawan takde ini bermakna kita belum lagi 'layak' untuk berada di situ...




...Baru baru ini pada Tahun Baru China selepas subuh saya seperti biasa akan menunggang basikal, pagi ini agak lain dari biasa kerana saya tidak ada plan untuk kemana2 haha..Cuma saya tau yang saya mahu menunggang kerana ini semua passion bagi penunggang seperti saya, tak buat  badan jadi lemau dan itu bermakna ketagih...So pelan pelan ikut kayuhan pedal di kaki sebelum makin laju setelah badan mula panas dan mendapat rentak dikehendaki...
 

...Bukit batu kapur yang masih tegap berdiri..ada yang dah hampir rata dek kerja2 kuari...Sengaja tak mahu saya ambil gambarnya jika hanya menyakitkan hati... 


...Setelah hampir sejam saya pun masuk ke laluan off route dan bermulalah satu kisah yang terjadi kepada saorang newbie yang baru seminggu beli basikal dan tak pernah pun ride ke mana2...cerita yang tak menarik tapi cukup untuk dijadikan iktibar...Dipendekan citer saya 'terjumpa' beliau ditinggalkan oleh 5 orang lagi ahli kumpulan...Sudahnya saya ajak dia ride bersama2 di celah2 keindahan alam keliling yang dah pun separuh tercemar dek tangan2 rakus manusia walaupun tempat berkenaan jauh dari jalanraya dan manusia...




...Tak dinafikan banyak kelebihan ride ramai2 nih...antara yang paling orang suka boleh huhahuha...atau jika berlaku sesuatu ada yang boleh tolong (samada kita tolong orang atau sebaliknya haha) tapi kalu dengan situasi brader ni tadi apa citer?! Alasan jika dia slow (sebab newbie) langsung tak boleh diterima sebab ia di laluan off route dengan persekitaran yang sunyi dan agak extreme dia yang belum biasa dengan tempat dan situasi, ditinggal sesorang, just imagine jika berlaku sesuatu di luar jangkaan?! Sebab itu saya katakan tadi dalam apa saja sukan 
no matter what disiplin dan setiakawan is a must and no compromise...





..indah & damaikan?








...Kelebihan solo ride - Bukan tak pernah ride secara berkumpulan dan join jamboree, tapi saya pilih solo kerana boleh lebih fokus, maintain momentum, boleh suka hati nak berhenti untuk amik gambar dan paling utama tidak perlu terpaksa berhenti ketika sedang syok layan ride kerana member lain nak isap rokok yang berkesudahan kita plak yang berkongsi secondary smoke dan langsung burn out!
 So faham, sejak quit dari melayan asap lebih 30 tahun dulu saya memang jarang2 berada di tempat ramai especially gig, kedai mamak dan yang sewaktu dengannya haha...
Samasekali bukan sebab sombong tapi kita, ye kita..bukan mereka yang nak jaga kita yee...😎

Thursday, March 18, 2021

Setahun Melawan Covid 19

 


...Hari ini setahun yang lepas sama2 kita mula lock down...Keluar rumah pun atas sebab tertentu saja dan tak boleh lebih dari sorang dalam satu kereta, di tempat kami jalan raya, pekan, masjid, surau semua sepi hatta laungan azan sekalipun...Dah macam scene dalam movie Salem's Lot...Bagi orang yang memang sediada dengan panic disorder serta anxiety bertambah2 lagi ler jadinya dengan panic yang seakan diada2...


...Semalam statistic kes baru dah menunjukkan penurunan yg ketara iaitu hanya 1,219, hari ini pula 1,213 kes berbanding minggu2 sebelumnya, syukur alhamdullillah, hasil dari usaha bersama kita dalam menanganinya walau ada juga yang degil dan menongkah arus...


...Dalam pada itu pejam celek Ramadhan pun tinggal 28 hari saja lagi, kat masjid semalam pun kami masing2 dah beri nama pada ketua group untuk kutipan duit moreh, moga kali ini situasi kembali berubah dan kita dibolehkan untuk bertarawih di masjid seperti biasa...Biarlah dari pandemik ia beralih kepada endemik saja kerana untuk menhilangkannya terus agak mustahil sepertimana denggi yang dah sebati dengan kehidupan kita...Apa pun bottom line nya SOP mesti kekal kita jaga...

...Together we stand, devided we fall...πŸ€ŸπŸ’

Sunday, February 14, 2021

Motor...Dulu dan Sekarang...

 




...Di pekan Beruas dulu, ketika demam Flower Child/Power aka Hippies sedang melanda Malaysia, ada sebuah bengkel motorsikal yang dimiliki oleh seorang pemuda Melayu bernama Ali...Bezanya bengkel beliau ini hanya merepair dan modified motorsikal chopper yang ketika itu amat digilai oleh muda mudi termasuk saya yang ketika itu baru dalam darjah 3-4 , dan ini tentulah orang have2 saja yang mampu memilikinya...


...Selalunya pada hujung minggu bengkel beliau akan dikunjungi oleh ramai pemilik chopper termasuk lah dari kalangan orang2 istana negeri Perak...Kami kanak2 yang teruja akan beramai2 ke bengkel tersebut, sedang Ali pula sibuk dengan kerja membaiki apa yang patut, dan saat beliau menguji motor2 besar berkenaan adalah waktu yang dinanti nanti paling best...Vroom! Vrooom! Ahhh asyikkk! 


...Setiap era ada saja perubahan, itu juga lah yang berlaku ketika ini dengan kepelbagaiannya di mana anak muda dan veteran masing2 dengan minat mereka samada memiliki superbike, caferacer, chopper mau pun vintage bike...Tepuk dada tanya selera...Hahh?! Tanya poket kot😁