Total Pageviews

Tuesday, August 25, 2009

..Ramadhan Datang Lagii..


..Haa bukan Tora datang lagi ekk..kali ini hadirnya dengan pelbagai dugaan,sebelumnya lagi..kemelut politik,penyakit bawaan virus dan pelbagai lagi ragam dan masaalah yang kita tidak suka tapi terpaksa jugak berdepan dengan nya..

...bulan Ramadhan bulan rahmat bulan yang mulia dari bulan2 yang lainnya..maka kita pun berharap agar Tuhan akan menurunkan rahmatnya bagi menghilangkan segala kemelut yang berlaku..tapi tak boleh le berharap saja tanpa berusha ..pelbagai cara ada selepas itu berdoa dan bertawakallah..semuga segala permintaan kita dimakbulkan...

..aku perasan tahun ni belum pun sempat kita mula berpuasa segala macam iklan telah pun mula diperagakan,dari pakaian hinggalah ke buffet2 ramadhan..itu belum lagi dengan rancangan TV yang pelbagai sempena bulan puasa ni..tapi semuanya yang menjurus duniawi dan nafsu semata..dan mula je puasa..resepi itu resepi ini kueh itu kueh ini,biskut itu biskut ini ape ke hal...sikit sangat rancangan yang berteraskan keugamaan..

..pegi lak bazar Ramadhan..mak oii segala macam juadah ada..hingga dapat dirasakan bulan Ramadhan yang mulia ini bulan untuk kita makan makan selagi lalu hingga tak lalu.. arghh..hari ini semacam dah tak ada esoknya bagi yang membeli..balun,pulun..hu huu..

..bagi aku la, amat tidak wajar bulan ini dikomersialkan..memanglah di bulan berkat dan penuh kerahmatan ni kita disarankan berusaha lebih dalam mencari rezeki,tapi bukan itu sahaja dalam beramal pun sama le jugak..

..dalam tahun tahun sebelumnya kerajaan ada gak menegur dek keghairahan iklan iklan perayaan yang terlalu awal..tapi la ni dok diam jee..agaknya nak suruh kita perabih berbelanja sebab nak jana ekonomi negara kot..masa aku kecik2 dulu mak aku selalu cakap "Ekonomi ke ekau no money"...ha ha ape je lahh..