Total Pageviews

Monday, December 22, 2008

..Alam Menjerit!!

..La ni cuaca asyik tak menentu je..kekadang ujan kekadang panas terik..klu dulu masa aku kecik bulan December adalah musim tengkujuh,dan bulan bulan selepasnya pula musim buah buahan,tapi sekarang tidak lagi buah buah seperti rambutan dan durian boleh kita nikmati sepanjang tahun..musim hujan lebat pun begitu jugak bila bila pun boleh berlaku..

..apa pun ujan sebenarnya adalah rahmat dari yang maha Esa..dengan ujan le pokok2 di hutan dan tanaman dapat hidup subur dan kita jadikan tanaman tadi sebagai sumber makanan untuk membesarkan perut kita hingga..lepas tu datang plak di antara kita yang kasi tebang dan tarah sesetengah pokok dan tempat di mana ianya berada..tak bersyukur langsung..aku rasa ini amat tidak adil bagi kita dan juga untuk generasi yang akan datang..

..dalam kitab pun ada cakap bila mana pasak bumi (gunung ganang/bukit bukau) dimusnahkan akan tibalah kejadian gempa bumi,tanah runtuh dan lain lain bencana alam,lebih kurang camtu le kalu aku tak silap..antara contoh yang boleh kita jadikan iktibar ialah dengan apa yang berlaku pada Bukit Antarabangsa baru baru ini..dah jadi budaya masyarakat kita tak nak belajar dari kesilapan..

..abis apa lagi bila musibah dah berlaku macam macam kenyataan yang keluar dari pelbagai pihak yang penyudahnya menyalahkan bencana alam dari yang maha Esa..walhal sebenarnya segala yang buruk itu datangnya dari perbuatan kita jua dan yang baik itu hanyalah dari Allah..ini isu basi sebenarnya ..tapi setidak tidaknya dengan ruang yang ada ini dapat jugak aku melepaskan apa yang terbuku di hati..apap pun meminjam kata kata si Nabil Raja Lawak..hah! Lu pikir la sendiri..

Thursday, December 11, 2008

Thursday, December 4, 2008












..masa di atas Boh Plantation..




...Cameron Oh Cameron....


..21hb.Nov 08..seperti yang dirancang kami sekeluarga bangun awal dan bersiap siap selepas subuh..kami akan ke Cameron Highland seperti sebelumnya..kami sering kesana walau hanya untuk berkelah,makan makan bersantai dan pulang semula ke Ipoh..


..trip kami kali ini turut bersama ialah anak saudara aku dan sahabat kepada Kakyong..Sara dan Saodah...


..sepanjang perjalanan mereka hanya tidur kerana masih lagi mengantuk...dan di sepanjang perjalanan ..aku lihat terlalu banyak kesan kesan kemusnahan yang dilakukan atas alasan pembangunan..bukit bukau banyak yang ditarah..bukit batu kapur yang berusia ratusan ribu tahun atau munkin jutaan tahun juga banyak yang telah diletupkan...sedih..marah..terkilan..dengan apa yang berlaku..


..kita tidak tahu apa lagi yang akan tinggal..10 - 20 tahun nanti untuk cucu cicit kita selepas ini? atau mereka akan hanya mendengar cerita? Begitu dan begini..tentang itu dan ini..atau hanya dapat melihat betapa indahnya alam tanpa pencemaran atau kerakusan manusia melalui gambar atau video sahaja..aku tidak hanya menyentuh tentang apa yang berlaku di Cameron..tetapi juga tempat tempat lain yang ada di tanah air kita..


...Cameron..dulunya sejuk hingga ketulang tapi kini tidak lagi..kecuali ketika hujan!!Apalah erti pembangunan jika terpaksa membayar dengan harga yang mahal..Hargailah amanah Tuhan ini selagi ia masih ada..untuk kita dan generasi seterusnya nanti..

Wednesday, November 12, 2008

..Berkorban Apa Saja..

..pagi 11hb. Nov,semasa di Pejabat Pos aku dikejutkan dengan berita kes rompakan dan pembunuhan di kedai minyak Petronas berhampiran Gunung Lang,dan melalui sms sorang rakan aku difahamkan munkin mengenali mangsa..saorang 'ustaz' dada aku berdegup kencang kerana semasa di SPA aku mengenali beberapa orang ustaz yang berkerja berhampiran tempat aku bertugas..

...untuk kepastian aku terus menghubungi rakan tadi dan memang betul seperti yang disangka mangsa bukan saja ku kenali malah pernah mengimamkan kami ketika berjemaah di surau semasa tinggal berjiran di Sg Senam dulu..beliau berkerja part time pada sebelah malam untuk menyara keluarga dan anak yang seramai enam orang..

...berkerja part time pada sebelah malam ini sebenar nya aku dulu pernah melakukanya..bukan nya apa.. kerana tuntutan kehidupan yang mencengkam..dengan harga barang keperluan yang semakin naik dan tidak pernah turun turun..aku berkerja sebagai waiter di Pakeeza Restoran kemudian Grandy's,Deli Paris dan kadang kadang berkerja sebagai steward di Syuen Hotel..aku berpindah dari satu tempat ke tempat lain pun kerana mahu kan pendapatan yang lebih...masuk kerja petang selepas waktu pejabat dan balik rumah ketika anak anak aku pun dah tidur kesemuanya..

..aku sedih jugak sebab kadang kadang anak aku pun tau merungut ..ayang ni asyik keja keja keja aje..ye la masa untuk aku bersama mereka amat terhad...sebab mereka tak paham lagi apa erti tanggung jawab..walaupun letih dan penat namun aku tidak pernah pun merungut.. sebenarnya aku puas, puas yang amat sangat kerana telah dapat melunaskan tanggungjawab aku sebagai bapa,suami dan ketua keluarga...semuga usaha aku diberi keberkatan.. untuk mereka aku sanggup berkorban..

Monday, November 10, 2008

Umah Mak Abah di Kampung..


..rumah ni sebenarnya banyak menyimpan sejarah..suka,duka..dibina dan siap bahagian atasnya semasa aku masih lagi kecil..bahagian bawah dan sambungannya pula disiapkan bila abah pencen..


..abah buat cepat dan awal sebab risau jika berlaku sesuatu kepada dirinya..anak anak dan isterinya tak perlu risau tentang rumah untuk berteduh...Terima Kasih Abah...

Friday, November 7, 2008

..di sini kita bersantai..


..seperti lazimnya setiap kali balik kampung samada pada hari raya atau pada hari cuti ..aku dan keluarga bersama sama dengan saudara mara yang lainnya akan ke sini untuk berkelah sambil melepaskan lelah..


..dulu sebelum kesini kami selalunya akan lebih suka ke Pantai Teluk Batik di Lumut..tapi sebenarnya ketika itu aku hanya mengikut keputusan majoriti je..apahal pun di Ulu Licin ni jauh lebih seronok..tidak panas,tak ada suasana hiruk pikuk dan tak de dapat dosa kering kerana melihat aurat orang yang mandi laut..perghh..


..aku lebih suka duduk sambil melihat sekeliling dari berendam dalam air yang sejuk..seronok tengok anak anak aku mandi dan bermain dengan air..sambil aku mengambil gambar mereka dengan video cam aku..

Let's Appreciate The Nature....


..to embrace the wonders of nature,the clean and fresh air we breathe is only possible with our beatiful forest's air purifying abilities..

Tuesday, November 4, 2008

Ulu Licin..Damainya..


..Ulu Licin Water Fall..terletak tidak jauh dari kampung aku..aku selalu ki sini dengan membawa keluarga untuk mandi manda dan bersantai..dengan suasana nya yang tenang damai jauh dari kesibukan juga pohon pohon yang menghijau yang masih belum tercemar dari insan insan rakus..yang seakan cemburu dengan keindahan alam..

Tuesday, October 28, 2008


...aku..

..Manja Ayang Mushuk,isteri tercinta aku yang telah lama ku miliki..ibu kepada anak anak aku yang seramai lima orang..yang telah bertarung dengan maut untuk melahirkan mereka..first thing in the morning yang dia akan cari ialah si Demot dan Si Docik,kucing kesayangan dia yang akan membuatkan dia tak lalu makan,mandi dan lain lain lagi jika kucing2 ni hilang..dia memang saorang yang penyayang tapi tegas,dan yang kadang kadang buat aku tak larat ialah bila dia berleter..#54&*=))?!!!...ampuuunnn!!!

..anak aku yang pertama Khairunnisha aka Gibe,klu tengok dia aku slalu teringat masa dia kecik kecik dulu..huh nakal bukan main..klu naik motor duduk atau bediri dalam bakul sambil nyanyi *(menjerit sebenarnya) lagu Isabella..aku ingat skali tu masa lepak kat Dataran Merdeka ada satu orang tanya kat dia..adik apa nama?skali dia jawab..Isabellaaaa..ngada2 gitu..itu antara banyak lagi kenangan yang tersimpan dalam kotak fikiran aku tentang anak anak aku yang tersayang, mereka lah antara penyeri dalam keluarga aku..dan Neesha aka Gibe aka Kak Yong sekarang sedang belajar di UiTM Arau dalam jurusan Bio Science...aku berharap dia akan berjaya dan dapat menjadi ikutan bagi adik adiknya yang lain..Amin!

..ini plak Muhammad Hafiz anak yang ketiga sori.. tadi aku tersilap susun..la ni dia dalam Form 2,sekolah kat umah je so tiap ari dia ngan adik beradik yang lain akan jalan kaki je..minat kat muzik sama cam aku gak..hem nak buat camana..tapi just for listening pleasure je tak ngapa..klu bergqmbqr slalu bgaya cam bdk2 band..

..Nabilah Huda aka Nana,aka Aishah,aka Huda,aka cam cam lagi lah,sebenarnya nama dia dah banyak kali bertukar selepas selalu sangat meragam dan bila dicuba pada nama Nana ini yang nampaknya rasi setakat ini...la ni dah Form 5 pun,Sains Stream..kejap je dah beso..sejak kakak dia belajar di UiTM selalu je lepak dalam bilik..tapi bila diintai dia asyik ngan buku dan home work.. keluar bila nak g ke bilik air dan makan..dia ni sentimental orangnya,hingga kan makan pun very the sentimental..minuman kegemaran..3 in l,3 times a day..perghh!!

Firdaus

..Muhammad Firdaus ni anak yang keempat aku dan dilahirkan di spital Ipoh,senang je tak susah mak dia masa nak melahirkannnya..memang dia ni pun jenis take it easy je..tapi jangan take it easy bila di nyelap...hah cepat cepat le kome nyelamatkan diri..

Friday, October 17, 2008

..ini gambo dia masa dah beso sikit dan dah potong rambut,dia penah kata hanya nak potong rambut bila nak sekolah so bila dia masuk tadika wa pun potong dan masih lg simpan rambut tu sampai la ni..nanti wa cari gambo lama dia masa tengah rambut panjang..

...anak aku Ashraff

...Muhammad Ashraf,anak aku yang bongsu,saja aku simpan rambut dia bg panjang..sebab aku memang suka tengok orang rambut panjang tak kira le elaki ke pompuan,dan sebab anak pompuan aku tak nak berambut panjang..aku dulu pun masa muda muda simpan rambut panjang gak..kekadang ada je yang mintak pinjam sikat,tapi wa jawab sori brader aku tak penah sikat rambut..peghh