Total Pageviews

Wednesday, November 10, 2021

...Roti Mokhtar..Umphh!!...

 

...Di Pekan Beruas dulu ada seorang pengusaha roti bernama Aspaq keturunan Pakistan..Beliau menggunakan kaedah 'old skool' ia itu dapur kayu dan kayu getah sebagai bahan apinya...Selepas kematiannya perusahan itu diambil alih oleh anak sulung beliau namun tak lama, bila anak nya pula yang meninggal dan dengan itu berakhirlah legasi perusahaan tersebut...


...Jika ke Kuala Lumpur dan jemu menggunakan highway yang takde pemandangan cantek serta lurus dan mendatar saja saya akan beralih angin dengan turun ke jalan Persekutuan (lama) dan jika kena pada masanya akan singgah di Pekan Slim River untuk membeli roti di Kilang Roti Mokhtar...Bertempat di belakang Pasar Basah Pekan tersebut...Seperti mana arwah Aspaq kilang ini juga menggunakan kaedah lama untuk memasak roti2



...Kilang Roti Mokhtar, menariknya ia diusahakan oleh orang kita Melayu dan bukan kaum  India atau Pakistan seperti yang biasa kita lihat...Kesemuanya dibakar guna kaedah 'olskool'...Haa, dapur kayu ler tuhh...Ada pelbagai - Bun Kacang, Kaya, Kacang dan lain lain...Texture dan rasa?! Biasanya kalu saya ke sini dalam sepuluh kali tu hanya dua atau sekali jer dapat membeli...Buka pukul 11.30 pagi hingga habis dan selalunya pukul 1 tengahari semua dah licin...
                                      ....So komer dah tau ler jawapannya sedap ke idak...


4 comments:

berteromber said...

Kalau di JB boleh cuba Salahuddin Bakery di Jalan Dhoby

WanBeruas said...

Wahhh!! Nanti aku suruh anak aku servey...Tq bro...

Adi Herman said...

wah sedap ni

deaf-angel said...

thanks for sharing, aku suka baca pengalaman dan cerita2 makanan.