Total Pageviews

Thursday, October 12, 2017

...Jom ngopi eh!



...Tiap tiap 1hb. Oktober dikira sebagai official day untuk hari kopi sedunia..Hahh masa kekecik dulu abah sebulan sekali akan ke Ipoh naik bas, semata mata nak beli kopi favourite dia...Kopi Chap (ejaan lama) Gajah..Rasanya memang sedap, bau pun harum...Selalunya kopi kami minum pada waktu petang atau malam dan selain mak, kakak sulung yang jadi tukang bancuh...Sekarang dah dekat 10 tahun awok jadi penagih, humm penagih caffiene yg bersumberkan dari kopi...try memacam brand dah jenuh, decaffe maupun esspresso (sebut - espreyo) yang murah yang mahal dengan memacam rasa, ada sedap ada jugak yang ok gitu gitu je..tak ketinggalan yang bukan rasa kopi..tak tau ler deme buat dari apa.. awok plak asal itam kira consider kopi je laa...


...Masa keje dengan Deli Paris dulu pernah jugak jadi barista tak bertauliah dan masa mula mula keje pernah tak tidur sampai pagi dek ter overdose dengan esspresso...Tinggal di Banting dulu kalau tengokkan keadaan biji kopi yang dijemur tengah panas dalam kawasan kilang dengan anjing anjing yang berkeliaran di atas biji biji kopi tu rasa macam taknak dah minum kopi nih!


...Ate kali ini awok nyambut Hari Kopi dengan kopi O korang gula, bukan nak promote tapi setakat ni hanya Kopi Che Nah peket ijau je yang best dan kena dengan selera awok berbanding peket kuning...hirup panas panas sikit demi sikit sulam pulak dengan kacang Ngan Yin yang sejak dulu dilabel sebagai kacang Menglembu, tapi la kan sepanjang 37 tahun dok di merata Ipoh dan Menglembu nih awok memang tak pernah pun jumpa kebun apatah lagi ladang kacang tanah...


...Kiranya la kan mende2 fake bagi tujuan bisnes dan marketing nih orang dah praktik lama dulu lagi dah...Ni sume strategi dalam bisnes je...tu pasal depa reka macam macam hari sambutan macam hari ibu ayah, hari teh, hari lemon, hari ais cream, hari melawat Kamdar, hari melawat Perak 2017 yang tak terasa langsung pun auranya huhu...Bezanya sekarang presentation depa lebih pro dan advance, guna media, guna internet, masuk TV bagai so agak payah nak detect kalu fake pun...tapi dalam pada itu ada gak yang kantoi..bak kata oghang kampung teman sepandei2 deme menari breakdance sesekali terkolap tengkok jugak...
                             ...Alamak dah lari jauh dari topik...Huhu...Ate moh ngopi! 😄

                     
                          ** Rupanya 1hb.Oktober juga dikira sebagai Hari Opah Dan Nenek!🙌

4 comments:

berteromber said...

kalau turun johor boleh try kopi muar 434...memang lazat.

Rafi said...

Betul..kopi muar 434 sedap dengan kopi kluang.heheh

deaf-angel said...

branding kopi kalau letak perkataan "ipoh" atau " perak " ada lah daya tarikan.
Ipoh white coffee dan sebagainya.
Tu hari aku kat melaka, pergi jonker walk ada satu kedai kopi cina, gimik kedai tu ialah dia jual "13 kopi negeri2 "..
so macam2 la dia tulis apa keistimewaan kopi setiap negeri dan unik dia.
Tapi kau tahu aku kopi apa?
aku tetap order " kopi perak".. tak teringin lak aku nak order kopi terengganu or kopi perlis contohnya.

Faith Craft said...

Belah utara ni top Kopi cap Bola Sepak dengan cap Keretapi.. pernah try?