Total Pageviews

Friday, April 29, 2011

..Nape plak nasik lemakk..

...Tidak le plak diketahui sejak bila ujudnya menu ini..adakah sejak zaman Melayu Melaka? Aku tak tau...Atau munkin ke Hang Tuah dengan kengkawannya dulu pun pernah membawa bekal menu tersebut untuk mendaki Gunung Ledang? Pun aku tak tau..tapi apa yang jelas ianya sudah senonim dengan masyarakat majmuk kita Malaysia..Opss 1 Malaysia..

...Aku dulu pun selepas selesai mengambil upah mencuci Land Rover atau kereta di garage,akan balik ke rumah dan menyambung tugas melangsaikan balance nasi lemak yang tak habis dijual oleh mak aku..Biasanya 2 – 3 bungkus jugak lah yang aku bedal...hehehehe...Sedap memang le sedap apa lagi jika diminum bersama dengan kopi O atau the tarik...Kalo masa bersekolah rendah dulu waktu rehat kami selalu ke Kedai Rahmah Ali,kedai masakan Minang di sebelah Pasar Banting...Nasi lemaknya dicedok dari bekas kayu kemudian dicampur dengan bilis (kalsium),timun (fiber),telur rebus (Protien),kacang tanah (Protien/Fiber) berserta sambal pedas2 manis...Fuyoooo...Meleleyy...Che Gu tak marah..sebab dorang pun kirim kat kami untuk tolong belikan..hahaha..Humm dalam seminggu mau juga le 3-4 kali kami layan menu camtu..tapi tak gemuk pun,apa lagi le nak obes..Masa tu perkataan obesity pun aku tak pernah dengar...

...Kini timbul pula arahan dari Pak Menteri yang mengarahkan agar Sego Lemek kata orang Jawa tidak lagi dijual di sekolah2...atas alasan ia penyebab obesity yang berlaku kepada anak2 murid...Aku yang tak bersekolah tinggi ini menyangkal tanggapan berkenaan...Ini kerana corak pemakanan serta gaya hidup kita itu sebenarnya yang mempengaruhi perkembangan tubuh badan kita...Kalo makan banyak tak kira le nasi lemak ke,pulut inti ke,burger king ke,ayam goreng ke ntah apa2 ke lagi...Tapi disertakan dengan amalan senaman yang berkala dan makan secara sederhana pasti kita dapat mengawal berat badan dengan konsisten.Maknanya di sini makan kuat atau banyak,maka kerja atau senaman pun perlu juga setara bagi membakar lemak atau kalori yang kita ambil sebelumnya...Jika makan banyak lepas tu dok layan tv atau internet je memanjang apa ke tak obesnya...

...Satu yang aku mushkilkan dengan arahan serta larangan tadi..mengapa hanya terhad kepada nasi lemak?Tidak pula kepada junk food yang juga dijual di kantin2 sekolah tu...?’Sampah'ini jauh lebih bahaya kepada kesihatan sebenarnya,dengan bahan kimia,trans fat atau lemak tersembunyi juga dengan MSG (bukan Michael Shenker Group)sebab ada yang pernah bertanya kepada aku apa itu MSG..Aiseyy MonoSodium Glutimate laaa..Pak Aji..Pak Aji tu laaa...Aku bukannya apa..tapi adakah disebabkan pengilang2 bahan tersebut terdiri dari bangsa yang sama dengan Pak Menteri itu maka hal ini tidak dipandang pun...Bahan2 yang aku sebutkan di atas tadi akan meningkatkan paras lemak,tryglysride yang kemudiannya nanti akan meningkatkan pula paras kolesterol (Low Density Lipoprotien) yang tidak baik dalam darah...

...Namun ini terpulang kepada individu itu sendiri..Yang nak makan diri sendiri yang nak kenyang pun diri sendiri...Maknanya di sini apa2 pun risiko tanggung tanggung lah sendiri..Orang lain apa peduli...!!

P/s:- Sarapan pagi aku sejak 2 tahun kebelakangan nih :-
Roti fiber,oats,cereals,kurma,kismis dan susu kambing segar..Terbaik dari ladang Majuternak Kampung Koboi,Sg Siput...Mbeekkk hehee..

4 comments:

gedek! said...

sangat sangat setuju!

Kenapa tak tutop kilang junk food?

WanBeruas said...

..sure dorang tak nak tutup sebab takut nanti hilang income cukai...

Abang Ben said...

tutup kilang rokok camana pulak?

Ita Cun said...

setuju sangat bab 'klu pas makan dok depan tv atau layar internet' tu.. mmg exercise pun sgt diperlukan.. dak2 skrg balik sekolah bukan nk kuar main bola ke mcm zaman dulu2, terus duk dpn laptop...mana xnyer.. bukan lah salah nasi lemak tu..