Total Pageviews

Saturday, June 8, 2013

...Bikin Sendiri Punya Kerja...Sendiri Punya Hal...






....Kita cemburu bila lihat orang lain lebih dari kita…kita kata depa makan duit haram,duit  rasuah bila orang tu bekerja di opis yang dekat dengan orang awam…tengok pulak orang lain tukar  smart phone kita cebek bibir sambil bersungut...Tu tak lain menang nombor le tewww…bila tengok orang berniaga dan tukar kereta kita so sek sok sek gossip kata orang tu jual barang haram…Owwhh patut le…Mahunya bagi kita mereka itu semua terlungkup jatuh tergolek anjing…baru kot nak puas hati…dah jatuh tu kalu boleh nak kita pijak pijak pulak lagik…Samseng ooo….



…Tapi tahu ke kita betapa orang yang kita hasad dengki itu bekerja macam mana untuk mendapatkan semua itu dan meneruskan hidup? Kita bekerja 9 to 5 sampai rumah terus layan pisang goreng dengan kopi O...Sedangkan orang yang kita dengki terus sambung kerja hingga ke jam 12...Tahu ke kita time kita bercuti orang itu berhempas pulas ke utara dan selatan untuk mencari rezeki anak isteri?Tahu ke kita waktu malam ketika kita bersedia untuk melelapkan mata orang yang kita dengki itu masih lagi memandu di lebuhraya balik dari outstation…Tahu ke kita sedang kita bersolat di masjid yang ber aircond dengan karpet tebal orang yang kita dengki itu bersolat di mana mana saja tempat yang membolehkannya bersolat…Hatta di lantai yang basah serta tempias dek hujan...dan haruskah semuanya ini diberitahu kepada orang sekeliling?!?!...




…Hidup kita cara kita..hidup mereka cara mereka…Usahlah dikira berapa untung...berapa  rugi orang sekeliling…masa yang ada lebih baik digunakan untuk cermin diri dengan tujuan memperbaiki…Ingatlah orang lain sudah berdiri dan berlari sedangkan kita masih duduk bersimpuh di sini…Tidak ada orang lain yang dapat menentukan kebahagiaan diri kita melainkan diri sendiri…




P/s : - To be honest i believe my best friends out there you are not among these peoples...You know why? Because you Rock!! Peeewiiittt!!!






4 comments:

faizal abd fathi said...

steady post... itulah lumrah manusia.... PHD sejak azali

Rafi said...

heheh..caya la bang.degree yang tak perlu study atau masuk universiti ialah degree yang dtg dari hati PHD

Adi Herman said...

entri yang bermakna...nasihat makan dalam!

deaf-angel said...

Anak kampung memikul kayu
Kayu dipikul buat titian
Satu silap bangsaku
Sesama sendiri berdengki-dengkian