Total Pageviews

Friday, May 31, 2013

...Senyum Tak Perlu Bayar Apa2 Pun...





...Setiap tahun rutin aku akan ke KPJ Ipoh untuk melakukan Annual Health Test...antara rutinnya ialah Urine Test,Glucose Test,Blood Test,Stress Test,Bone Density Test,Flow Test,Ultra Sound dan lain lain lagi (tak payah le nak citer sume)...dan kali ini antara Dr yang handle aku terdapat dua orang berbangsa China yang amat ramah ambil berat dan nampak sangat akan kredibeliti  mereka sebagai Doktor Pakar..Berbanding dengan lain lain Dr sebelum ini yang langsung tidak mahu untuk  senyum,menegur serta beramah mesra dengan client seperti aku ini...dan aku rasa kamu juga sudah dapat meneka akan bangsa mereka itu..Betul semestinya lah Melayu!!!



...Hari itu selesai saja Stress Test yang mencapai tahap 100%...Puas hati dan aku memuji Dr berkenaan kepada nurse yang ada bersama ketika itu...Lalu nurse itu pun menjawab.."Yes, all his patient also said the same words... he's very good..and you have to vote him for this coming election!...Rupa2nya Dr berkenaan adalah YB yang bertanding di tempat aku...


..Humm tak kisah lah pasal itu...Cuma aku nak tekankan disini mengapa mesti mereka yang kita bayar untuk perkhidmatan yang sebegitu rupa masih lagi tidak tahu menghargai akan pesakit/pelanggan...Siap package...Eye contact takde...muka ketat...Mahal sangatkah  senyum kamu tu...Service kami bayar bukan free!!...


...Aku tak boleh terima jika dikatakan munkin mereka ada masaalah kerana letih atau sudah terlalu jemu melayan pesakit yang bertali arus..Sori beb!! Kerja ni lu yang pilih ok...lu pilih jalan hidup yang sebegini..So lu apahal?!! Tak suka boleh berhenti..banyak lagi Dr yang berkelayakan di luar sana...


...Dengan ramah kepada orang lain dalam erti kata lainnya berbaik baik mampu membuatkan kita disenangi serta disayangi oleh orang sekeliling...Tiada untungnya jika sombong...Malahan rugi..lebih2 lagi jika sombong bodoh...Bodoh yang tak boleh diajar pandai pula tak boleh diikut...



...Kata orang Budi Bahasa Budaya Kita...dan untuk itu jelasnya kita  tak perlu bayar apa2...


4 comments:

Adi Herman said...

Kata2 pedas tapi bermakna dari anda tuan...mcm lagu Malique saja haha

Rafi said...

"..Aku tak boleh terima jika dikatakan munkin mereka ada masaalah kerana letih atau sudah terlalu jemu melayan pesakit yang bertali arus..Sori beb!! Kerja ni lu yang pilih ok...lu pilih jalan hidup yang sebegini..So lu apahal?!! Tak suka boleh berhenti..banyak lagi Dr yang berkelayakan di luar sana..."

paling suka statement yg ni..betul la kan dah kerjaya tu yg diorang pilih,kena la jalankan tugas tu dengan amanah n ikhlas..

faizal abd fathi said...

setuju dengan post ni... kadang Budi bahasa budaya kita macam dah tak kat bangsa kita... kalau ada pun boleh kira...

deaf-angel said...

I agree with you, he will lose customers if he is not careful.

Aku kat kerja, aku cuba cara layan, tone suara aku, kesabaran aku, sama je baik pangkat besar, atau bangla or india lower rank worker.

Kita layan orang baik2,orang tu rasa happy, kita pun feel good. Kita semua manusia.