Total Pageviews

Monday, July 26, 2010

..Memory Lane aka Lam Lok Kin..

...Kat Ipoh ni kalo sebut je Lok Kin atau Lam Lok Kin, sume orang tau..Asalnya nama satu lorong kat Ipoh ni..di situlah tempat di mana orang akan berjualan..dan kebanyakan nya adalah barang barang lama..aku tak berapa tahu akan sejarah asal tempat ini..Cuma lepas tu ianya dipindahkan ke Peoples’s Park..tapi orang masih lagi sebut Lok Kin..bertempat di Pekan Lama yang aku rasa lagi happening tempatnya..luas dan sedap mata memandang..masa di sini dulu aku pernah berjualan baju bundle dan lain lain barang...

..Pernah sewaktu aku bertugas di Teluk Intan..ada satu mamat tu bertanya ketika aku sedang membelek belek bundle kat pasar malam pekan tu..Bro,lu biasa jual bundle kat railway station Ipohkan? Aku agak terkejut terus senyum dan menjawab..Ooo itu cita lama tuhh..Aku sebenarnya dulu berjualan bundle pada tiap2 malam kat railway station Ipoh dan pada hari ahad kat Lok Kin ni lah...

..Tapi bila railway station tu nak di naik taraf abis semua gerai kat tepi2 tu dipindahkan ke lain dan kami pulak ditempatkan di satu tempat Gerbang Malam namanya..tapi semua peniaga yang aku tengok ada lah muka baru dan tak saorang pun dari kami yang berniaga di tempat lama tu berniaga pulak di sini..ehemm termasuk lah aku hehee..tapi aku ada sebab tersendiri..bukan pencen munkin lain masa aku buat balik sebab aku memang suka layan bundle...laku sikit2 pun tak ngapa janji ati seronok..hehee..

..Ok balik pasal Lok Kin..selepas beberapa lama di Peoples Park..pindah lagi kali ini di jalan Lim Boo Seng pulak..dan di beri nama komersialnya Memory Lane..Tapi tu laa..ianya lebih popular jugak dengan nama Lok Kin..agaknya memang lebih senonim dengan nama tu..

..Sebenarnya banyak cerita suka duka yang berlaku semasa aku berjualan di sini dulu..antaranya berebut tapak berniaga..ada jugak nyaris kena saman dengan DBI sebab berniaga tanpa lesen..bukan aku tak nak amik lesen tapi kerenah birokrasi dema tu yang buat aku dan ramai di kalangan kami yang meluat,menyampah,getik dan benci..lebih lebih lagi penguatkuasaan pun main pilih bulu..Mat Negro yang berniaga jam kat sebelah tapak aku tak diusik pun..Amoi pendatang sepatah haram cakap melayu tak tau yang menjual gelang manik depa buat tak nampak jee..peerahh....

...Ada satu cita pasal kawan aku yang senior nih ..Pak Wan..satu ari Ahad dia g Super Kinta dengan menaiki motor..lepas beli ikan dia turun semula ketempat parking untuk balik, alih2 helmet dia dah leboh..tapi dia relax je sebab tau apa nak buat..dia pun menapak ke Lam Lok Kin yang tak berapa jauh tu..ushar punya ushar nampak le helmet buruk dia tu dah didisplay untuk dijual perghh...dipendekkan cerita dia pun beli le balik dengan harga sepuluh hinggit..he hee..Itu le antara kisah di Lam Lok Kin..yang banyak menyimpan cerita dari dulu,masa zaman mak abah aku hingga lah sekarang..jadi sapa sapa yang ke Ipoh pada hari Ahad pakat jengok jengok le..seronok gak ape..

..So aku nak cakap banyak pun tak pandai jadi layan je la gambo yang ada nihh..











..tinggalan John Wayne..hehee..





...wanna try me? Don't hesitate to get closer..







































...dah nama pun rare..mahal gila bebb..








P/s: - Banyak lagi gambo tapi tak larat nak up load ngan server yang slow jee nihh..

4 comments:

deaf_angel said...

ooo i love the photos, heavenly siak

flea market cam ni gerek sey.. nak2 kalo jumpa benda2 rare giler yang memang tak boleh jumpa lagi dah...murah lak tu, mau nak golek2 happy kat situ jugak

Abang Ben said...

lama tak pergi... nak kena pergi jugak bila free nanti

WanBeruas said...

..antara yang rare boleh jumpa kat sini..Joe Kid,Rosdan Punisher,Tajul FTG,Abu MAY...bla bla bla....he hee..

WanBeruas said...

..Ben ,kena pegi nih..sambil layan mee kari Mat Jasak..