Total Pageviews

Monday, February 8, 2010

..Lelaki Melayu bermasaalah?

Sudah menjadi tabiat aku selalunya,kalau tak bawa pinggan naik ke opis tapau je nasi untuk makan tengahari..sambil menyuap boleh dengar lagu..dan aku cukup suka membaca apa saja yang tertulis di atas kertas pembungkus nasi aku itu..baru baru ini sedang aku menyuap dan membaca..ada satu artikel yang agak menyentuh hati aku..bukan sedih..tapi bengkak!..ianya mengenai saorang pembaca yang menghantar pendapat pada satu ruangan forum..katanya lelaki melayu bermasaalah..tidak menghargai dan tidak menghormati wanita..ye ke..?hemm ok..

...Namun sedarkah penulis berkenaan yang masaalah berkenaan bukan sahaja dialami oleh lelaki melayu namun bagi kaum lain juga mengalami masaalah yang sama dan yang lebih jelas lagi kaum wanita juga begitu.

...Beliau mengatakan tinggal di luar negara selama dua tahun namun tidak barang seinci pun tubuhnya disentuh oleh lelaki asing.Tahukah penulis bahawa munkin lelaki lelaki asing berkenaan tidak berselera dengan beliau apalagi dengan sentimen anti asia atau kulit berwarna sejak dari dulu lagi.Tetapi cuba pula beliau jengok ke Planet Hollywood dan Hard Rock Café atau pun tempat lain di ibu kota betapa ramainya lelaki asing mengulam wanita wanita kita yang saya kira amat teruja jika dapat berdamping dengan mereka maka dengan sebab itulah kebanyakan artis Melayu kita pun banyak yang berkahwin dengan lelaki asing walaupun hanya untuk sekejap,apakah kerana mereka berpeleseran di tempat eklusif maka tindak tanduk mereka yang cemar masih lagi dianggap gentlemen atau menghargai wanita??

...aku mempunyai saorang kawan artis yang pernah merantau dan menetap di luar negara selama empat belas tahun dan dari pengalaman yang diceritakan beliau mendapati masyarakat mereka rata ratanya miskin jiwa dan moral baik lelaki mau pun wanita,yang tua mau pun yang muda banyak yang tidak beragama,sedangkan kita yang sejak lahir dan beragama pun tidak lepas dari melakukan perkara yang tidak baik (kesilapan) apatah lagi mereka..Jadi jangan lah penulis berkata atau memandang rendah dengan lelaki Melayu yang mana aku kira bapa atau abang penulis juga adalah orang Melayu,ianya saolah olah meludah ke langit juga.Kita telah lebih lima puluh tahun merdeka tetapi masih lagi ada raakyat yang mengagung2kan orang luar.Apakah penulis berkenaan ingin menunggu adanya orang asing berkulit putih atau berkulit hitam legam umpama gagak yang akan meminang beliau?Humm..sama sama kita tunggu..

4 comments:

ubilepih said...

suruh dia jumpa MIKE TYSON si peninju gila tu..ha..ha..
besepah lelaki melayu yg baik jan gentle

Abang Ben said...

uish bro... tak tau lu ada blog juga. Gua dah add dalam list blog gua. Bila nak singgah tronoh?

WanBeruas said...

..kakak wa Polis diBrickfields lama dulu..cerita dia satu hari datang sorang prostitute melayu buat report sebab kena rape ngan pelanggan negro..janji sorang..tapi bila masuk bilik 5 orang dah tunggu..kakak wa basuh dia cukup2 sebelum amik report..segan nak cerita tapi itulah kenyataan..

WanBeruas said...

..he he welcome home bro..Tronoh wa selalu lalu lalang tah bila boleh singgah UTP tah..he hee..