Total Pageviews

Tuesday, January 26, 2010

...Penutup 2009...

Hujung tahun aritu dapat le jugak aku kelapangan yang terpaksa dicuri untuk bersama keluarga..sebab selalunya hujung tahun schedule aku memang full..kekandang kenduri jiran sekampung pun aku tak dapat nak attend wakilkan wife aku je..aku terpaksa curi waktu ni antara lainnya sebab nak antar kakyong sambung balik study kat Uitm Shah Alam..jadinye la sambil menyelam minum air.. he hee..

..cam hari konvo aritu jugak le depa aku kerah bangun subuh2 lagi untuk bergerak..masa kali ni sharp..ha aa..ini le yang aku mau..solat subuh di pekan Tapah, terjumpa kenalan yang bersolat di situ dan beliau berulang alik ke Green Town Ipoh untuk bekerja..sejak hampir 20 tahun..fuyoo aku rasa le kan, kalu le hidup sign board kat tepi jalan tu pun mesti dah kenal sangat dengan dia nih..he hee..

..sampai KL aku terus contact Shafiq dari Frago Impex kerana aku tak tau venue opis depa,kat Setapak,aku tunggu tepi jalan anak sedara dia Bakar datang amik..lebih 10 tahun kami berurusan dan tidak pernah pun bertemu hanya menjalin hubungan melaui,fax,email dan talipon sahaja..semua berasaskan percaya atas percaya sahaja…alhamdulillah semua berjalan dengan baik..bila berdepan ni saja aku provoke dia dengan berbahasa Melayu..perghh mamat Pakistan ni tak tau cakap melayu sepatah haram pun rupanya Zafar bos depa pun camtu jugak..tapi bahasa bukan le penghalang untuk mereka bermastautin dan mencari makan di sini..selesai semua urusan aku bergerak..

..Dalam hati aku bertekad kali ini aku mesti gak pergi ke Galeri Senilukis Negara,yang last sekali aku pergi pun masa kakyong kecil sangat lagi,masa tu pun Galeri tu bertempat depan Railway Station, dekat je..turun keretapi terus menyeberang jalan dan layannn…

...Di Galeri ini habis le bangunan tiga tingkat dengan tujuh galeri tu kami hayun..anak anak aku pun suka..masuk je aku terus ke kaunter dan mengisi buku pelawat sambil bertanya..encik kat sini boleh amik gamber ke?Oh kat dalam tak leh kalo kat luar ni boleh lee…Adusss aku tersenyum pahit…Apa nak kata..sempat jugak le aku menghayati hasil kerja Kamal Sabran dengan ‘Lumpur’nya..hummm baguss…


...Pak Guard ni pun nak enter frame gak..he hee yo nye laa..



















…Habis sini kami bergerak ke satu lagi lokasi yang juga sedang mengadakan pameran ‘21st.Century Monoloque From Raja Azhar.,Galeri Patronas…Turun je van aku rasa macam ada je yang tak kena dengan Nike Presto aku..jalan dalam sepuluh langkah..ahh aku patah balik ke van ..kena play safe,tukar je dengan slipar ZARA..he he selesa sangat..masuk je tetiba security guard tu tegur..Excuse me Sir no video please!..Aku jawab ‘O o what a big ooppss!Sorry..Ni semua pasal terrorist le ni..takut gamaknya depa,jika aku amik gambar supaya senang nak atur strategi konon..ate muka aku ni ade ke macam muka terrorist…

…sayang kat KLCC ni ramai pengunjung tapi kat Galeri ni boleh di kira dengan jari selain dari family aku ada le 2 – 3,orang pelancong Jepun rasanya..aku kata rugi kalu tak masuk,tengok dan menghayati hasil seni yang dipamerkan..free plak tuu..perghh..Abis tu kami lunch kat MD je.. aku layan je mee sizzling…




..makan time..yum yumm..


...nampak macam sedap jee..tapi memang tak sedap...


..aku suka tengok benda benda camni..


...ok ape...


...huargh huargh..lepas geramm..he eh!










..dapat gambar ini je pun jadi laa..

…Lepas tu tak kemana pun lagi, hari pun dah lewat petang,staff Hotel dah 2 x call nak confirm bila aku nak check in,tengahari tadi pun aku kata nak masuk lewat..lepas mandi aku ajak depa bergerak ..aku ke Kedai Jaei Sil Khannaz (apa ada pada nama kan Jaei he he) di Campbell..Jaie ni kalo nak jumpa dia sebelah petang sampai malam ada le dia..member dia bagitau kat aku last week depa naik Ipoh dengan Adek Necrotic Chaos dan Azmaniaq Langsuyr..Jadam kawin..ahah tekejutz gak aku..he hee..sembang lebih kurang sambil beli stuff sikit ..kami bergerak ke lain tempat sambil cari pot untuk makan..lepas makan jalan2 lagi..aku saja saja tanya soalan skema kat anak aku nak ke Dataran?sambut tahun baru?ha haa..Ghee tak payah lee..kata depa..he ehe elok sangat le kata aku..shopping itu ini aku ushar gak kasut untuk reward diri sendiri,banyak yang buat offer Year End Sales le katakan tapi yang aku berkenan size plak abis..sudahnya back pack Deuter je untuk aku..ehekk..badan dah letih apa lagi terus balik hotel…tengah tidur aku di kejutkan dengan letupan bunga api kat KLCC..Humm berapa banyak le duit yang diperhabiskan dan berapa tong le agaknya jika di kira arak di kota KL ni yang diteguk oleh warga yang meraikan tahun baru 2010..hum lantak ko laa nak meletup ke,kaki ke atas kepala kebawah ke apa kisah dek aku, aku terus sambung tidur..tidur malam ni rasa sangat nyenyak..munkin sebab aku letih sangat kot…zzzzzz!!!


..Jaei suka tengok Hafiz pakai Tshirt band dia Sil Khanazzzzz..!!!


....laa aiihh dia kontrol macho la plakk..


..bangun pagi…breakfast kat coffe house…agak matahari dah meninggi..bergerak ke CM, satu venue wajib aku tiap kali turun KL dulu..pun dah 2 tahun aku tak ke KL sebenarnya…last turun pun masa Rock The World 7...Betul lah cakap cakap orang CM tak macam dulu..persekitaran,dalamannya..barang yang dijual walau pun banyak yang berunsur seni,tapi bukan hasil dari negeri kita banyak yang dibawa dari luar ...persekitaran luarnya pulak menyakitkan mata yang memandang..sekejap aku terasa berada di bumi Bandung..ramai sangat mamat2 berambut gondrong melepak..aduss nak aje aku snap kamera untuk aku masukkan gambar mereka di sini tapi,memandang mereka pun menakutkan aku apa tah lagi nak amik gambar..hisshh..Jengok jengok gak kot ada Nan Blues ngan Meor sedang berbusking,tak de la pulak..Saja saja aku bawa anak aku ke Petaling Street untuk window shopping dan nak tengok beza dulu dan sekarang..la ni peniaganya pun banyak terdiri dari bangsa asing..mat salleh pun ada siap promote jam imitation kat aku plak lagi..huh!Makan gaji dengan tokey le kot..pastu lama lama depa lak yang jadi tokey..tengok je la macam kebanyakan pelarian Kemboja tu..la ni kalo meniaga depa memang top..masa aku berniaga pasar malam dulu tapak meniaga tu dah macam depa yang punya ,sombong..plak tuu...kalo boleh depa tak nak bersebelahan dengan melayu Malaysia nak melayu Kemboja cam depa gak..tak sedar yang depa pun mai menumpang..






..la ni nak cari melayu cam aku pun susah kat sini..




...aku suka tengok warna biru..anything..


..sudahnya snap gambo sendiri he hee..












..abang ni mengingatkan aku pada pemain gitar buta..Jose Feliciano..Angela do you really love me or this is a game you play..can l beleive the tender words you say..la la la laa..





….Habiss..kami terus bertolak ke wisma MAIS di seksen 3 Shah Alam untuk register masuk hostel dan hantar barang kakyong,kat situ ada kedai Golf aku amik masa untuk cari topi..memang dulu hobi aku simpan topi,tapi la ni banyak yang tah kemana letaknya pun..he he sambar PING..kat Ipoh tak jumpa brand ni...selepas ke Plaza Alam Central…terus ke hotel di seksyen 7.

...Malam takde watpe lepas solat Isya aku ajak depa ke uptown di sek 24..kat sini baru le kepala aku rasa lega sikit dan seronok walau ramai manusia sebab kiri,kanan,depan,belakang aku semuanya berbangsa melayu atau pun bermuka melayu tempatan..baru terasa berada di negara sendiri..ha haa...jadilah membeli itu ini nya serba sedikit..sebelum dalam hujan lebat kami beransur pulang ke hotel..




..aku yang nampak sangat kepenatan..mata pun dah merah..he hee..dok mengadap depa yang sedang makan..time tido dah ni wehh..

…Esok pagi pagi dah bangun dan bersiap ke UItm bagi urusan pendaftaran kemasukan,tak amik masa yang begitu lama semua lancar je..alih alih kakyong dapat tinggal di dalam bersama dengan Odd dan mereka berdua dapat tinggal satu bilik plak lagi..ha haa..so aku pergi semula ke Hostel MAIS dan batalkan kemasukan di situ,dapat balik duit deposit separuh aje..tak pe laa tu..janji semua ok…


..bersama keluarga En Sahak di Uitm (Family Odd)

....lepas lunch kat A & W,peluk cium dan bersalaman..masa untuk pulang…tapi aku kena singgah ke USJ 12 dulu untuk selesaikan beberapa perkara dengan MI Med,rupanya mereka dah berpindah ke premis baru dalam sebulan ini..mujur gak dengan panduan sign board yang tak mengelirukan,tak macam di Ipoh..senang aje aku kesana…dah settle semua urusan kami pun berangkat balik ke Ipoh…

…aku drive pelan je dan dalam cuaca yang redup seredup ati aku yang sedih meninggalkan kakyong..sob .sob..adehh..tak pe ini semua pengorbanan jugak..tiap dari kita punya bahagian dan peranan yang mesti ditempuh dan dipenuhi..terasnya ialah usaha,doa,cekal,gigih dan sabar..selebihnya tawakal..

3 comments:

deaf_angel said...

fren
aku really enjoy this post
street scenes ko snap best2..
buat aku nak gi petaling st soon hehe

dan kedai tu patches dia lawa2 huhu

WanBeruas said...

..KL biasa la ada tempat happening ada tempat kasi pening he hee..

aksara metamorfosis said...

Ilove the whole moment...